Op 26 februari kondigde Google aan dat het algoritme een grote update gaat krijgen, waarbij mobiele zoekresultaten nog belangrijker gaan worden:

“Vanaf 21 april zullen wij ons algoritme updaten, zodat mobielvriendelijke websites beter gaan ranken. Deze verandering zal wereldwijd doorgevoerd worden en veel effect hebben op de zoekresultaten in Google”.

Het is dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je website mobielvriendelijk is! Met onderstaande stappen kun je achterhalen wat je huidige mobiele prestaties zijn en welke eventuele problemen zich voordoen.

Controleer de huidige mobiele prestaties

Het is aan te raden om je website te ondervinden aan een mobielvriendelijkheidstest. Met behulp van onderstaande tools kun je snel inzichtelijk maken of je website voldoet aan de eisen van Google. Zo niet, onderneem dan zo snel mogelijk actie om SEO drops te voorkomen.

1. Google’s mobile-friendly test

Via de mobielvriendelijkheidstester van Google kun je achterhalen wat de huidige mobiele prestaties zijn van je website. Zoals te zien in onderstaande afbeelding is ons voorbeeld, www.vitalruralarea.eu momenteel niet mobielvriendelijk. De test geeft direct aan welke issues opgelost dienen te worden om de mobiele prestaties te verbeteren. Belangrijk is hierbij dat CSS en Javascript bestanden crawlbaar zijn!

Google Mobielvriendelijkheidstest

2. Google Webmaster Tools

Naast de Google mobile test kun je ook via Google Webmaster Tools een rapport omtrent de mobiele bruikbaarheid uitdraaien. Deze tool test bijv. het gebruik van flash, viewport tags, call-2-actions en lettergrootte (zie afbeelding hieronder). Tevens kun je onder het tabblad ‘crawl errors’ zien welke errors zich voordoen op de mobiele variant van de website. Als laatste kun je binnen Google Webmaster Tools je website fetchen als Google Mobile en zodoende controleren of Google je website goed wordt weergegeven.

Google Webmaster Tools mobiele bruikbaarheid

3. Google sitespeed

Via de sitespeed test van Google kun je achterhalen wat de laadtijd is van je mobiele website. Zoals in onderstaande afbeelding te zien, scoort de website een 47/100, waarbij direct is aangegeven welke issues opgelost dienen te worden.

Google Pagespeed Insights

4. Google Developers Tool

Voor Google Chrome gebruikers bestaat ook de mogelijkheid om via de Developers insights tools direct de mobielvriendelijkheid te testen van je website. Zoals in onderstaande afbeelding te zien is kun je de prestaties testen op elk gewenst formaat. Hieronder is getest met de resolutie van de Iphone 6.

Google Developers insights

5. Screaming Frog

Met Screaming Frog kun je een website crawler als de smartphone bot van Google. Op deze manier krijg je inzicht in bijv. de lengte van je titels en meta descriptions op mobiele apparaten. Wij raden aan om maximaal 55 tekens voor title tags en 115 tekens voor meta descriptions te gebruiken. Tip: gebruik de SEOmofo tool om snel de lengte van je titels en meta’s te testen.

Screaming frog Smartphone bot

SEO richtlijnen voor mobiele websites

Hieronder vind je een aantal links die helpen bij de SEO configuratie van een mobiele website.

Conclusie

Om te voorkomen dat je organische posities in Google na 21 april gaan dalen is het belangrijk om actie te ondernemen. Middels bovenstaande tools kun je snel zien hoe je website ervoor staat. Mocht je hulp nodig hebben bij het mobielvriendelijk maken van je website dan kun je altijd contact opnemen met thinkz via het contactformulier