Eh, .. Wat is Responsive Web Design?

De afgelopen paar jaar zijn erg spannend geweest in de front-end webdesign wereld vanwege het gebruik van Responsive Web Design (RWD), dit is een term bedacht door Ethan Marcotte in 2010. Nu het surfen op internet zich verspreidt naar smartphones, tablets, laptops en zelfs televisies van allerlei formaten wordt het lastiger om goede content te leveren op de verschillende schermresoluties en browsers.

Responsive Web Design

Responsive Web Design (RWD) maakt het mogelijk om een website in één enkele versie te optimaliseren voor verschillende schermresoluties. De website past zich aan op de grootte van het scherm zonder in te boeten aan content of functionaliteit.

Wat zijn de Voordelen van RWD?

Het grootste voordeel is dus dat er maar één website gemaakt hoeft te worden, die zich automatisch aanpast aan het beeldscherm formaat van de bezoeker. Dit houdt tevens in dat onderhoud en (tekst)aanpassingen vanaf één centraal punt beheerd kunnen worden. Één website geoptimaliseerd voor alle platformen!

Responsive websites zijn in het algemeen goedkoper dan een ‘normale’ website én een aparte website voor de mobiele bezoeker tezamen, omdat deze mobiele website ook apart gemaakt, beheerd en onderhouden dient te worden! Een responsive website zal een prettige gebruikservaring bieden op mobiele apparaten en kan zodoende de verkoop van uw online produkten of diensten verhogen.

Maar responsive design kan ook worden toegepast om een e-mailing optimaal leesbaar te krijgen op een smartphone, waarbij er niets van de functionaliteit of content in de e-mail verloren gaat. Goed klikbare tekstlinks of knoppen zijn erg belangrijk, omdat je mobiele lezers niet langer werken met hun muis, maar met de duim of wijsvinger (die zelf ongeveer 45 pixels inneemt).

Als nadeel van responsive websites kan genoemd worden dat er vaak grotere afbeeldingen worden ingeladen dan nodig is en dat alleen de modernere browsers deze techniek ondersteunen. Voor Internet Explorer geldt bijvoorbeeld dat deze techniek met CSS3 ondersteund wordt vanaf versie 9. Maar ook de prestatie (performance) van uw responsive website moet geoptimaliseerd worden vanwege o.a. de beperkte snelheid van het mobiele netwerk.

Waarom ‘Responsive’ gaan?

Met de opkomst van de mobiele apparaten met afwijkende schermformaten is het belangrijk dat de gebruiker te allen tijde een geoptimaliseerde website op zijn scherm ziet. Responsive webdesign is hiervoor op dit moment in mijn ogen de beste aanpak. Ondanks dat RWD misschien niet voor 100% van alle websites de beste strategie is, voor de meeste bedrijven zou het een goede zet om een responsive website te (laten) ontwikkelen.